نانوتکونولوژی در معماری

با گسترش روز افزون جمعیت و افزایش میزان ساخت و ساز و همچنین به دلیل محدود بودن منابع و مصالح مصرفی ، تقاضا برای استفاده از مصالح جدید در صنعت ساختمان افزایش پیدا کرده است . یکی از بزرگترین فن آوری های نوین در قرن حاضر نانو تکنولوژی  است که استفاده از آن در راستای برطرف کردن نیازهای صنعت ساختمان ، می تواند راهگشا باشد . در ایران ، نخستین جرقه های ظهور این فناوری در سال 1380 در نهاد ریاست جمهوری زده شد و ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در سال 1382 تشکیل گردید .  توسعه فناوری نانو با رویکردی نظام مند در این ستاد پیگیری شد و در سال 1384 سند راهبردی توسعه فناوری نانو به تصویب هیئت وزیران دولت وقت رسید .

از مزایای استفاده از این فن آوری میتوان به افزایش کیفیت مصالح ، صرفه جویی در مصرف انرژی و به تبع آن صرفه جویی اقتصادی و حفاظت محیط زیست اشاره کرد . امروزه معماری پایدار در تمامی زمینه ها از مسائل روز دنیا می باشد که هوشمند سازی از طریق مواد نانو نقش پر رنگ بخصوص از طریق مواد و مصالح مصرفی ساختمان ایفا می کند .

 

نانو تکنولوژی و محیط زیست

طی دهه های اخیر چالش های زیست محیطی به گونه ای بوده که به یکی از مهم ترین دغدغه های سیاست گذاران تبدیل شده است . در روند حرکت جهانی به سوی توسعه پایدار ، توجه به آسیب های محیط زیستی امری ضروری محسوب می شود . امروزه کشورها علاوه بر سیاست ها و اقدامات درون مرزهای خود ، ساماندهی آلودگی را در حوزه بین المللی نیز دنبال می کنند و انگیزه های حمایت از محیط زیست روز به روز تقدم بیشتری می یابد و اهمیت آن در برنامه های سیاسی بیشتر ملموس می گردد. در نظر گرفتن اثرات زیان بار و خساراتی که آلاینده های ناشی از رشد روز افزون جمعیت و صنعت در محیط زیست ایجاد می کنند ، لزوم تحقیق و مطالعه در این زمینه و یافتن بهترین و عملی ترین راهکارها برای حل این مشکل را ضروری می نماید . امروزه روش های علمی مختلفی در جهت بهبود کیفیت محیط زیست در سراسر دنیا توسط متخصصان پیشنهاد و مورد استفاده قرار گرفته اند که هر کدام مبتنی بر اصول خاصی بوده و نتایج متفاوتی را ارائه می نمایند .

یکی از این روش ها استفاده از فن آوری نانو است . فن آوری نانو از هم گرایی علوم فیزیک ، شیمی و زیست شناسی به وجود آمده است . نانو دارای ریشه یونانی می باشد . این فناوری توانایی کار در سطح اتم و زمینه ایجاد ساختارهایی را که نظم مولکولی کاملا جدیدی دارند ، فراهم می آورد . در واقع نقش نانو پدیده هایی هم چون نانو لوله ها ، نانو حسگرها ، نانو کاتالیست ها و نانو کامپوزیت ها در محیط زیست ، با توانایی حذف یا کاهش آلاینده های هوا که در دهه های اخیر در کشورهای صنعتی و پیشرفته به کار گرفته شده ، به تازگی مورد توجه کشورهای در حال توسعه نیز قرار گرفته است . البته قبل از استفاده از محصولات این فن آوری در محیط زیست ، لازم است ارزیابی دقیقی از تأثیرات مثبت و منفی کاربرد آنها بر محیط زیست صورت گیرد .